HABERİSVEÇ | Yazarlar

Förebygg och bekämpa brottsligheten!

23 Ağustos 2015, 08:14

Det viktigaste vi kan göra för att förebygga brott är att ge barn och ungdomar en bra uppväxt och framtidstro. Bra skola och fritidssysselsättning håller de unga aktiva och minskar risken att dras in i destruktiva gäng som ägnar sig åt droger, skadegörelse och stölder.

Den som lyckas i skolan motiveras att gå klart sin utbildning och sträva mot ett jobb i framtiden. Misslyckande i skolan är den största risken för skolk och så småningom kriminalitet.

Barn i fattiga familjer känner ofta hopplöshet och utanförskap. De får ofta sämre stöd att klara skolan och har inte råd med fritidsaktiviteter. Genom att hjälpa familjerna ger vi dessa barn förutsättningar för ett bättre liv och förebygger samtidigt brottslighet.

Bästa sättet att bekämpa brott är att se till att fler brott klaras upp. När risken att åka fast är överhängande får det en avskräckande effekt. Eftersom många brott begås av samma person/personer kan fler uppklarade brott också förebygga nya brott.

Det är därför avgörande att polisen får tillräckliga resurser att utreda brotten och att samarbete sker mellan olika delar av landet och med andra länder. Samme brottsling kan ju ha turnerat över större områden.

Det är också viktigt att människor vågar vittna om brott de utsatts för eller bevittnat. Annars finns risken att brottslingarna går fria. Närpoliser är ett sätt att bygga upp förtroende för poliser så att människor vågar berätta vad de sett, hört och upplevt. Skyddet för brottsoffer och vittnen genom rättsprocessen behöver också förbättras. Övergrepp i rättssak, när offer och vittnen hotas att ta tillbaka vittnesmål, har ökat på ett alarmerande sätt.

När någon väl dömts för ett brott bör målet vara att denne ska bryta med sin kriminella livsstil. Detta arbete bör påbörjas i fängelset och fullföljas efter avtjänat straff.

Idag finns ett glapp mellan fängelse och livet i frihet. När en person släpps ut är risken för antingen självmord eller återfall i brott överhängande. Bostad, sysselsättning och gemenskap är grundläggande för att förebygga självmord och minska risken för återfall i brott. Kontakten med destruktiva gäng måste också brytas.

Den kriminella livsstilen beror ofta på missbruk, därför är missbruksvård en avgörande komponent för att förebygga nya brott. Missbruk bör behandlas som en sjukdom och missbrukaren bör ha rätt till snabb och effektiv behandling.

Vi måste bli bättre både på att förebygga brott, klara upp brott och minska återfallsrisken i brott!

HABERİSVEÇ
İsveç Parlamentosu Malmö Milletvekili
 HABERİSVEÇ internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları HABERİSVEÇ Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarların yazılarından HABERİSVEÇ sorumlu değildir.
YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan HABERİSVEÇ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
ÖNCEKİ YAZILARI
ANKET

Sizce İsveç’te seçmenlerin öncelikli sorunu nedir?


 
VİDEO GALERİ
 
E-POSTA LİSTESİ
 
EN SON YORUMLANAN HABERLER
 
  © HABERİSVEÇ
  İsveç’ten haberiniz olsun..
Yazar Başvuru - İletişim

Sitemizde yer alan yazı, resim ve haberler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tel : +46 769020425
Adres : STOCKHOLM-SWEDEN info@haberisvec.com