BÖLÜM: 
Moderaternas hån visar på fördomarna mot turkar

Moderaternas hån visar på fördomarna mot turkar

Statsvetare: En ledande moderats användning av ordet ”klappturk” är bara ett symptom på de utbredda fördomarna mot turkar i Europa.

DERYA UZEL....

Förr kände folk rädsla för till exempel judar och romer. Romer kallades för bland annat ”hästskojare”, ”tjuvpack” och ”tattare”. Idag kan man höra ord som ”skogsturken”, ”fågelturken”, ”laserturken”, ”bussturken” och ”klappturken”. Det finns tyvärr en hel del fördomar mot turkar genom historien.

Det huvudargument som motståndarna till ett turkiskt EU-medlemskap använder är att Turkiet först måste anpassa sig till europeiska normer. Och då inte bara ekonomiska och rättsliga, utan även kulturella och religiösa. Man anser att Turkiet är för stort, för oeuropeiskt och framför allt för muslimskt. När man läser argumenten från 1963 då Turkiet började processen för ett EU-medlemskap upptäcker man att samma bild av Turkiet som något barbariskt och odemokratiskt fortfarande sprids. Turkiet kopplas ständigt till något negativt.

Den förre franske presidenten Valery Giscard d’Estaing tycker inte att turkarna har en plats i EU. I intervjun, som publicerades i Le Monde, slog Giscard d’Estaing också fast att ett turkiskt EU-medlemskap endast skulle kunna förverkligas till priset av ”Europas undergång”. Med dessa ord låter det som att Turkiet är något förskräckligt som man behöver vara rädd för.

På moderaternas hemsida står följande:

”Ett demokratiskt och ekonomiskt stabilt Turkiet kan spela en viktig roll inom det europeiska samarbetet. Vi förespråkar att Turkiet ska bli medlem den dagen då landet uppfyller EU:s krav på demokrati och öppenhet. Turkiet har genomgått stora förändringar de senaste åren - dödstraffen har avskaffats, tortyr förbjudits och minoriteters rättigheter stärkts. Samtidigt återstår det oerhört mycket att göra. Yttrandefriheten är grundlagsfäst i Turkiet men de många åtal mot ”kränkning av turkiskheten” som förekommer visar att det ännu finns problem. Ett EU-medlemskap kan endast bli aktuellt när Turkiet uppfyller de krav som unionen ställer på nya medlemsländer kring demokrati och medborgerliga rättigheter.” (Källa: moderat.se)

Denna text ger sken av att Moderaterna har en positiv inställning till ett turkiskt EU-medlemskap. I praktiken har moderaterna agerat på ett annat sätt. Moderaterna har varit mot ett turkiskt medlemskap och stött den linje som konservativa högern driver i Europaparlamentet. Moderaternas Twitter-ansvarige Thomas Böhlmark tycker säkert samma sak i och med hans användande av begreppet ”klappturk”.

Den 11 mars 2010 erkände riksdagen att händelser som ägde rum i det Osmanska riket 1915 var ett folkmord. Förövaren och förövarna - Turkiet och turkarna - utsågs genom enkla knapptryckningar i riksdagen. Man fattade beslut i en folkrättslig fråga utan att utgå från objektiv kunskap och fakta.

Jag antar att det inte var så svårt att veta vem ”syndabocken” är eftersom turkar ständigt förknippas med det som är negativt. Motionen som antogs i riksdagen den 11 mars 2010 presenterar en ensidig historiebeskrivning. När man talar om händelserna kring 1915 diskuteras det alltid utifrån att det är Turkiet som är förövaren, och i förlängningen turkarna.

Vi i Sverige lever i ett välutvecklat land med moderna värderingar som står för grundläggande fri- och rättigheter och alla människors lika värde. Vi står för att det inte är acceptabelt att göra narr av en persons etnicitet, sexuella läggning, religionstillhörighet, kön funktionshinder och ålder. Det har jag åtminstone fått lära mig. Men att en ledande moderat använder begreppet ”klappturken” avslöjade tyvärr, ännu en gång, att så inte är fallet.

Editör HABERİSVEC    Tarih 28 Ağustos 2012, 23:36

  

YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan HABERİSVEÇ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Svenska Nyheter HABERLERİ
ANKET

Sizce İsveç’te seçmenlerin öncelikli sorunu nedir?


 
VİDEO GALERİ
 
E-POSTA LİSTESİ
 
EN SON YORUMLANAN HABERLER
 
  © HABERİSVEÇ
  İsveç’ten haberiniz olsun..
Yazar Başvuru - İletişim

Sitemizde yer alan yazı, resim ve haberler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tel : +46 769020425
Adres : STOCKHOLM-SWEDEN info@haberisvec.com